SEARCH

10 Selebriti Termahal 2017: Cuba Teka Siapa Pemilik USD$130 Juta Di Tangga Pertama?

10 Selebriti Termahal 2017: Cuba Teka Siapa Pemilik USD$130 Juta Di Tangga Pertama?

Ia tahun yang beruntung buat mereka yang terkenal. Sejak 12 bulan lalu, “The World’s 100 Highest-Paid Celebrities” (100 Selebriti Dengan Nilai Bayaran Tertinggi Dunia) yang dikeluarkan FORBES mencecah USD$5.5 bilion. Bayangkan, ia melebihi nilai Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) tiga buah negara yang digabungkan seperti Belize, Liberia dan Gambia.

Diddy atau dengan nama sebenar, Sean John Combs mengunguli carta dengan hasil kekayaan terkumpul berjumlah USD$130 juta. Seterusnya diikuti oleh Beyoncé Giselle Knowles-Carter di tempat kedua dengan nilai sebesar USD$130 juta dan USD$95 juta oleh Joane Rowling (J.K. Rowling) di tempat ketiga.

Meskipun sebahagian besar pendapatan Diddy diperolehi daripada jenama pakaian, minyak wangi serta Vodka dan bukan daripada hasil hiburan, namun kebanyakan nama-nama besar dalam carta FORBES ini masih lagi memperolehi pendapatan melalui perniagaan hiburan ini.

Dari Spotify ke Netlix, jaringan hiburan maya yang pelbagai masakini secara tidak langsung menambahkan lagi bilangan nombor kosong di belakang simpanan akaun bank masing-masing.

“Kita hidup di zaman artis/selebriti tidak semestinya membuat keuntungan daripada industri hiburan semata-mata seperti era dahulu kala. Wang tidak datang dengan mudah, sehinggalah kamu hit the stage,” ujar Abel Makkonen Tesfaye atau dengan nama pentasnya The Weeknd pada satu temuramah bersama FORBES.

Berikut saya senaraikan 10 selebriti termahal 2017 menurut bancian beberapa syarikat perangkaraan terkenal dan paling dipercayai di Amerika Syarikat seperti Nielsen, NPD Bookscan, Pollstar, Box Office Mojo, D’Marie and IMDB yang bermula dari tanggal 1 Jun 2016 sehingga 1 Jun 2017, seperti yang tertera:

1 – P. Diddy, $USD130 juta (Usahawan, Penyanyi & Penerbit, US)

1

2 – Beyoncé Knowles, $105 juta (Penyanyi, US)

2

3 – J.K. Rowling, $95 juta (Penulis, UK)

3

4 – Drake, $94 juta (Penyanyi Rap, Kanada)

4

5 – Cristiano Ronaldo, $93 juta (Atlet, Portugal)

5

6 – The Weeknd, $92 juta (Penyanyi, Kanada)

6

7 – Howard Stern, $90 juta (Personaliti TV, US)

7

8 – Coldplay, $88 juta (Kugiran Muzik, UK)

8

9 – James Patterson, $87 juta (Penulis, US)

9

10 – LeBron James, $86 juta (Atlet, US)

10

You May Also Like

Leave a Reply

SUBSCRIBE