SEARCH

#Review: Jelajah Politics of Living dari Kodaline Memuaskan!

#Review: Jelajah Politics of Living dari Kodaline Memuaskan!

Muzik kumpulan Irish menjadi lagu tema kepada banyak peristiwa dalam kehidupan seseorang. Bayangkan kegembiraan saya apabila diumumkan bahawa Kodaline kembali ke Malaysia untuk jelajah konsert mereka sendiri.

Kembali sejak persembahan pertama pada 2017, Kodaline mengagumkan orang ramai dengan kehadiran mereka di Good Vibe Festival 2017 (#GVF2017). Malangnya, mereka hanya mempersembahkan beberapa lagu yang membawa mereka ke peringkat antarabangsa.

Album terbarunya Politics of Living mendapat thumbs up secara keseluruhan, walaupun saya merasakan bahawa album itu akan lebih baik jika setting dibuang, tanpa campur tangan obtrusive studio. Kodaline kadang-kadang sentimental berlebihan, kerana pendekatan tulen dan tulus terhadap seni mereka. Tidak sukar untuk melihat mengapa khalayak suka akan kesejagatan dan kepantasan muzik mereka.

 

Berlangsung di KL Live pada 3 Mac (Ahad), malam pertama membuka tirai dengan lagu single “Follow Your Fire”, dari album terbarunya. Lagu itu adalah pembuka yang baik kerana ia dapat disampaikan secara straighforward dan menerima sambutan hangat daripada penonton. Lagu tersebut sangat sesuai sebagai pembuka kerana penyampaian lirik “Did you follow your fire?” di bahagian korus.

Kodaline
Gambar : Twitter @k__amin

Ketika “Head Held High” dimulakan, Steve Garrigan, vokalis Kodaline  menyanyi bersama-sama dengan penonton bahagian “la la la” sudah cukup membuat bulu roma saya berdiri. Salah satu momen penting saya adalah semasa persembahan akustik “The One” yang menghayat hati. Persembahan tersebut menyejukkan suasana dan merapatkan sesi ikatan antara penyanyi utama dengan orang ramai. “I wrote this song for a friend,” Steve Garrigan menjelaskan cerita di sebalik lagu tersebut.

Versi striped down “The One” menunjukkan kesenian Steve sebagai penyanyi dan gitaris. Saya amat mengagumi Steve dan rakan-rakannya yang menunjukkan kemahiran gitar licik mereka dan yang lagi dahsyat ialah suara Steve serupa dengan lagu rekod. Pemandangan yang dapat dilihat apabila audiens yang hadir diberi peluang untuk merakam dari telefon mereka semasa persembahan dengan bantuan spotlight.

Selepas “Love Will Set You Free”, Kodaline menipu audiens dengan mengatakan ini adalah lagu terakhir mereka untuk malam itu. Lampu dimatikan dan ini jelas menambah kekecohan tindak balas di kalangan orang ramai. Mereka menuntut untuk melengkapkan konsert  dengan menjerit secara beramai-ramai “ENCORE, WE WANT KODALINE.”

Tidak lama kemudian Kodaline kembali ke pentas untuk menyampaikan smash hits “All I Want” dan “High Hopes”. Kali ini, penyanyi-penyanyi itu lebih bersemangat. Dua trek yang indah itu adalah cara yang sempurna untuk mengakhiri malam. Walaupun, Kodaline baru-baru ini telah menggunakan pengaruh EDM untuk seni terbaru mereka, kedua-dua lagu itu tetap menjadi peminat nombor satu peminat dan berfungsi sebagai peringatan bahawa intipati lagu itu adalah lirik jujur mereka.

Walaupun suara Steve pecah beberapa kali (mungkin disebabkan perubahan cuaca), dia masih memberikan yang terbaik sepanjang konsert. Penyanyi-penulis lagu itu juga memberi jaminan kepada peminat di Malaysia, “Kami akan kembali tidak lama lagi.”

Dalam konsert di KL Live, Kuala Lumpur, Kodaline menyampaikan 17 lagu hitsnya, termasuk ‘All I Want’ dan ‘High Hopes’. Politics of Living Tour juga sebagai promosi terhadap album terbaru mereka.

Kodaline

Kodaline
Gambar : Twitter @k__amin

You May Also Like

Leave a Reply

SUBSCRIBE