SEARCH

20 Pohon Natal Tercantik di Seluruh Dunia

20 Pohon Natal Tercantik di Seluruh Dunia

pohonnataltercantikintro_stailmy

Pohon Natal selalunya berwarna hijau dan tinggi serta terdiri daripada keluarga Pohon Konifer Jejarum seperti Pokok Cemara atau Pokok Pain. Wujudnya variasi Pohon Natal seiring peredaran zaman yang diperbuat daripada bahan tiruan atau hijau yang boleh dikitar-semula.

Pohon Natal moden yang kita lihat hari ini sebenarnya berasal dari tradisi Jerman awal, sekitar abad ke-15. Mereka memanggil Pohon Natal tradisional ini sebagai ‘Weihnachtsbaum’ atau ‘Christbaum’ yang bercahayakan puluhan lilin dan menghiasinya dengan pelbagai “perhiasan” (ornament) setelah tibanya perayaan Hari Natal.

Waktu ini, perhiasan-perhiasan yang tergantung berbentuk makanan seperti epal, kacang dan manisan. Ia tergolong makanan mewah dan sangat jarang diberikan kepada kanak-kanak marhaen zamannya. Bayangkan kamu seorang kanak-kanak yang bangun di pagi Natal dan melihat sepohon pokok bercahaya yang sarat dengan manisan. Konsepnya ringkas tapi sangat memberi kebahagiaan yang berkesan.

Abad ke-18, Pohon Natal melalui evolusi setelah terciptanya tenaga elektrik. Lilin-lilin itu tadi diganti dengan lampu. Perhiasan-perhiasan tradisional pula berevolusi kepada kalungan bunga (garlands) dan bola kaca (baubles) yang berwarna-warni. Manisan juga digantikan dengan ‘Gingerbread man’ dan ‘candy cane’ yang berhias riben merah.

Pada puncaknya pula diletakkan figura malaikat bagi melambangkan malaikat Gabriel atau perhiasan bintang yang memainkan peranan ‘Star of Bethlehem’ (komet yang lalu sewaktu kelahiran Jesus Christ di Bethlehem, Palestin) atau kedua-duanya sekali.

Pada abad ke-19 barulah tradisi ini menjadi terkenal dan tersebar meluas benua Eropah serta berkembang seluruh dunia melalui perdagangan dan silang budaya di zaman kolonial. Demikian, saya senaraikan 20 Pohon Natal Tercantik Sekitar Dunia:

You May Also Like

Leave a Reply

SUBSCRIBE