SEARCH

Ector Hoogstad Architecten Cipta Bandar Mesra Basikal : Malaysia Harus Tiru Cara Belanda

Ector Hoogstad Architecten Cipta Bandar Mesra Basikal : Malaysia Harus Tiru Cara Belanda

Ector Hoogstad Architecten menyiapkan bandar mesra basikal tiga tingkat untuk menyimpan sejumlah 12,656 basikal di bawah Stesen Pusat Utrecht di Belanda.

Projek ini sebahagian daripada pembangunan semula di kawasan sekitar stesen keretapi bandar dan direka oleh Ector Hoogstad Architects untuk membolehkan penunggang basikal menunggang dari bahu jalan ke kedai basikal, yang mana mereka boleh mengakses stesen dengan cepat.

Ia diharapkan dapat menggalakkan penduduk tempatan untuk berulang menggunakan basikal dan pengangkutan awam dan bukannya kereta, seterusnya mengurangkan kesesakan di Utrecht menjadikan bandaraya itu lebih mampan.

Tempat letak basikal yang bersepadu dan selesa adalah jawapan kepada masalah utama di bandar-bandar utama di seluruh dunia. Pencemaran dan masalah pencernaan logistik. Kami mencipta hab mobiliti yang memihak kepada penunggang basikal dan pejalan kaki serta menjadikan penggunaan kereta kurang menarik.” Pereka di Studio Seni Bina Rotterdam.

Ector Hoogstad Architecten memenangi pertandingan merancang taman basikal di Utrecht Central Station pada 2011. Fasa pertama selesai pada Ogos 2017, dibuka dengan ruang untuk 6,000 basikal. Kini sudah lengkap, taman basikal ini menempatkan tiga tingkat kedai bawah tanah untuk menempatkan 12,656 basikal. Ia sekaligus memintas rekod tempat letak basikal terbesar di dunia di Tokyo yang boleh memuatkan sebanyak 9,000 basikal.

Di samping storan, struktur ini menggabungkan perkhidmatan pembaikan dan kedai sewa basikal. Ia juga bergantung pada sistem digital untuk memandu penunggang basikal ke tempat letak kereta yang menyediakan akses cepat ke platform.

Di atas Stesen Pusat Utrecht terdapat susunan jalan yang lebih baik dan plaza awam yang dihiasi dengan kanopi. Ini juga menyediakan akses ke pusat beli-belah yang bersebelahan.

Ia menambahkan dimensi seni bina yang menarik ke bandar. Berbasikal melalui garaj menjadi satu pengalaman yang unik, bukan sekadar sebahagian daripada kehidupan seharian di bandar, tetapi hampir kepada tarikan sendiri.

Lajur basikal berkod warna untuk membimbing penunggang basikal melalui ruang dan lot mereka yang sebenar. Konsep ini bertujuan demi keselamatan pengguna lain juga. Susun atur membolehkannya difahami oleh pejalan kaki dan penunggang basikal secara intuitif semasa menghampiri pintu masuk stesen.

Di tengah-tengah setiap tingkat, Ector Hoogstad Architects mereka bentuk tiga tangga yang membolehkan penumpang cepat mengakses bangunan terminal utama, platform kereta api dan dataran awam.

Dinding kaca dan skylight di tangga ini juga berfungsi sebagai lightwells untuk membawa cahaya semulajadi ke dalam bangunan. Digabungkan dengan palet bahan tahan lama termasuk konkrit, keluli, dan kayu, ruang dalaman yang terang diharapkan dapat mewujudkan suasana yang menarik kepada pengguna.

Di Malaysia (Kuala Lumpur) khususnya mula giat menggalakkan penduduknya berbasikal. Contohnya sejak bermula perkhidmatan MRT Sungai Buloh – Kajang pada 17.7 2017. Namun keberadaan O’Bike hanya seketika disebabkan beberapa faktor seperti kurangnya laluan basikal, membahayakan keselamatan penunggang basikal dan kerakusan pencuri yang mencuri basikal demi kepentingan peribadi.

Foto oleh Petra Appelhof.

You May Also Like

Leave a Reply

SUBSCRIBE