SEARCH

Hiasan Dalaman Rumah Manakah Terbaik 2019? Ikuti 6 Pilihan Pengarang Gaya Hidup

Hiasan Dalaman Rumah Manakah Terbaik 2019? Ikuti 6 Pilihan Pengarang Gaya Hidup

Setelah memerhatikan sepanjang tahun ini, STAIL berjaya menyenaraikan 6 hiasan dalaman rumah terbaik sepanjang 2019. Tetapi senarai ini tidak termasuk hiasan dalaman rumah di Malaysia. Antara pilihan saya ialah flat mikro di Taiwan dan sebuah pangsapuri di Sydney. Jom kita lihat siapakah yang terbaik dan mempunyai keunikan tersendiri. 

1. Kinuta Terrace, Jepun oleh Norm Architects dan Keiji Ashizawa Design

Hiasan Dalaman Rumah

Tema industrial masih menjadi pilihan dan semakin ‘in’ untuk rumah-rumah di Malaysia. Sebab itu rekaan Norm Architects dan Keiji Ashizawa Design menjadi pilihan utama saya. Mereka memberi tumpuan kepada ketelusan, cahaya dan bayang-bayang untuk membaik pulih rumah di bandar Tokyo ini, yang sebelum ini menampilkan hiasan gelap dan tertutup.

Selepas merasionalkan pelan lantai untuk membentuk ruang hidup yang lebih kecil tetapi nampak  besar, perhiasan bertema warna tanah dan hiasan kayu ringan menjadi pilihan. Jika kamu pernah menjejakkan kaki ke butik Aesop, ia seakan menculik sedikit unsur-unsur ini iaitu minimalis, lembut dan teratur.

2. Flat 17.2 meter persegi, Taiwan oleh A Little Design

Hiasan Dalaman Rumah

Saya memuji penggunaan ruang pintar di dalam apartmen mikro Taipei ini, yang berkeluasan hanya 17.6 meter persegi. Walaupun rumah-rumah di Malaysia tidak ada yang sekecil ini. Tapi penggunaan ruang dan cara letak hiasan dalamannya boleh diambil untuk bilik kecil kamu. 

Hiasan Dalaman Rumah

A Little Design mengkonfigurasi ruang supaya lebih praktikal dan digunakan sebagai rasuk konkrit yang janggal untuk membahagikan kawasan persendirian dan komuniti di rumah. Ruang praktikal itu direka untuk kemudahan, baik dikawal dan menyenangkan untuk aktiviti harian bagi penduduk bujang. 

3. Pangsapuri Madrid, Sepanyol oleh Husos Arquitectos

Hiasan Dalaman Rumah

Seorang doktor muda tinggal di apartmen kecil Madrid yang direka untuk mengimbangi bau “antiseptik” hospital tempatan di mana dia bekerja. Maka kayu menjadi tema utamanya. Ibarat blok-blok kayu yang dipotong dan susun sendiri. Namun cukup fleksibel. 

Ciri-ciri termasuk kayu dan tumbuh-tumbuhan hijau menjadi kontra coklat muda. Doktor ini juga menanam sayur-sayuran seperti tumbuhan hidroponik bagi mengimbangi alam. Lantainya dihiasi dengan bantalan kapas yang menjadi tempat anjing bulldognya bermain dan berehat.

4. Pangsapuri Marylebone, United Kingdom oleh Proctor & Shaw

Ruang tamu dan tempat tidur pangsapuri yang terletak di tengah-tengah London ini dipisahkan oleh dinding grooved yang dibuat dari kayu cemara Douglas.

Warna-warna semulajadi yang terdapat di seluruh rumah langsung diilhamkan oleh warna seramik dan stoneware. Bagaimanapun, di bilik mandi, permukaan seluruhnya diliputi dalam simen mikro abu-abu untuk menghasilkan “suasana sensitif, seperti cocoon”.

5. Perfect Storm, Australia oleh Killing Matt Woods

Direka untuk pelanggan yang ingin “menjadikan rumah mereka tempat perkumpulan yang kasual”. Pangsapuri Perfect Storm disiapkan dengan interior minimalis, bergaya bunker, maskulin, misteri dan elegan. 

Hiasan Dalaman Rumah

Walaupun hampir semua permukaan dicat tangan dalam warna kelabu mendung, sentuhan kehangatan disediakan oleh kabinet kayu oak dan lampu pernyataan alur.

6. Pioneer Square Loft, Amerika Syarikat oleh Plum Design dan Corey Kingston

Hiasan Dalaman Rumah

Kelantangan kayu yang berbentuk L disusun dengan kemas ke sudut pangsapuri di Seattle ini. Di atasnya terletak sebuah bilik tidur, manakala di belakang siri pintu kaca beku di bawah adalah kemudahan bilik mandi dan bilik sauna. Siapa sangka di sebalik pintu-pintu dan rumah tak seberapa besar ini mempunyai sauna peribadi. Selebihnya rumah ini menampilkan dinding bata dan beberapa lampu loket bola sederhana.

Hiasan Dalaman Rumah

You May Also Like

Leave a Reply

SUBSCRIBE