SEARCH

Liu Men Melaka Raikan Budaya Peranakan

Liu Men Melaka Raikan Budaya Peranakan

Beberapa tahun sebelum peperangan di Melaka, di Jalan Tokong, enam rumah kedai berdiri menempatkan beberapa keluarga yang berbeza tinggal. Kini, struktur itu diberikan kehidupan baharu dan dipanggil Liu Men Melaka. Sebuah hotel butik 30 bilik yang disuntik mood novel romantik Asia.

Liu Men atau ‘enam pintu’ mempunyai makna yang istimewa. Enam atau (六, LIÙ), adalah nombor bertuah dan dipercayai menjadi inspirasi di sebalik nama itu. Liu Men Melaka adalah keharmonian sempurna di Timur dan Barat, perayaan 1930-an pengaruh seni deko kolonial dan ditambah dengan sentuhan Timur dengan warna merah melambangkan kegembiraan atau keberuntungan yang menyenangkan. Inilah yang dikenal dalam budaya Peranakan.

Liu Men Melaka label Hotel Preference oleh TAUZIA. Preference Hotels mempunyai pelbagai pilihan hotel dengan persekitaran yang unik. Setiap hotel mewakili suasana yang berbeza bersama dengan sejarah tempatan yang agung. Liu Men Melaka menjadi tambahan baharu yang mempamerkan keunikan, keaslian dan daya tarikan Melaka ke dunia.

Kami gembira mengalu-alukan setiap tetamu melalui enam pintu dengan tangan terbuka sebagai anggota keluarga. Tidak ada orang asing di Liu Men Melaka, semua adalah sebahagian daripada keluarga lanjutan dirawat dengan penuh kehormatan, kehangatan dan perkhidmatan yang terbaik. Hotel kami juga pintu masuk ke budaya Peranakan, kepada tetamu yang ingin menyemarakkan diri dalam dunia warna, seni dan budaya dalam suasana penuh intim”. Dadang Setiawan, Pengurus Besar Liu Men Melaka.


Layari laman ini untuk tempahan di hotel penuh sejarah Peranakan ini

You May Also Like

Leave a Reply

SUBSCRIBE