SEARCH

Akid One Cipta Mural Bermakna Bersama Traveloka Di Hotel Kota Kinabalu

Akid One Cipta Mural Bermakna Bersama Traveloka Di Hotel Kota Kinabalu

Traveloka, syarikat pelancongan dalam talian utama Asia Tenggara, bekerjasama dengan Hotel Ang City hotel Kota Kinabalu untuk mereka bentuk mural pertama Traveloka di lorong jalanan hotel. Lukisan mural ini menandakan Malaysia sebagai negara pertama Traveloka melancarkan inisiatif ini.

Melakarkan seni di sebuah bangunan berukuran 64 kaki x 44 kaki, mural yang menggambarkan lukisan bersaiz hidup pasangan muda di destinasi pantai tempatan dengan pesawat terbang di langit, menyatakan bagaimana Traveloka membolehkan kamu melakukan pengembaraan dengan orang tersayang. Reka bentuk ini berdasarkan kepada konsep siri ‘Follow Me To’ yang popular oleh jurugambar perjalanan Murad Osmann.

Dari Kiri: Ken Ang, Pemilik Hotel Ang dan Pengerusi Persatuan Hotel Bajet Malaysia (MYBHA), Angelica Chan, Pengurus Pasaran Traveloka Malaysia; Akid One (artis seni jalanan terkenal tempatan)

 

Mural ini direka oleh artis seni jalanan tempatan terkenal Akid One, yang melakar namanya apabila dia melukis dua pemimpin negara Malaysia iaitu Tun Dr Mahathir Mohammad dan Tunku Abdul Rahman di dinding sisi sepasang rumah kedai di Alor Setar. Akid One memulakan lukisan mural di dinding Hotel Ang City pada 13 Mac 2019 dan siap lima hari selepas itu.

Kami memutuskan untuk bekerjasama dengan Akid One kerana gambarannya yang menunjukkan aksen tempatan yang sangat kuat. Melalui mural Traveloka pertama ini, kami ingin memberi inspirasi kepada lebih ramai orang untuk mencipta momen yang tidak dapat dilupakan dengan orang yang mereka sayangi menerusi perlancongan. Kami berharap slogan di ‘Discover Places baru dengan Traveloka’ akan menjadi peringatan kepada penduduk setempat dan pelawat dapat memperluas wawasan mereka dan memperkayakan kehidupan mereka melalui keajaiban melancong.” Angelica Chan, Pengurus Pasar Negara Traveloka untuk Malaysia.

You May Also Like

Leave a Reply

SUBSCRIBE