SEARCH

Terminal TWA, Ikonik JFK Hotel Paling Cool di New York City

Terminal TWA, Ikonik JFK Hotel Paling Cool di New York City

Sekiranya kamu belum pernah ke New York, bayangan Lapangan Terbang John F. Kennedy pasti akan berputar di pemikiran kamu. Kisah terminal TWA yang pernah dikendalikan di luar lapangan terbang, bagaimanapun, mungkin telah hilang dari ingatanmu.

TWA

Dianggap sebagai salah satu bangunan paling penting dalam sejarah seni bina di New York, ‘The Head House’ begitu moden dan canggih (ia dibuka pada 1962) yang daripada sejak itu dianggap mercu tanda sejarah bandar New York.

Malangnya, walaupun terminal TWA dianggap sebagai mercu tanda sejarah, tetapi sebahagian besarnya dilupakan. Ditinggalkan tanpa pemilik selepas syarikat penerbangan TWA dijual kepada American Airlines, ia dibiarkan kosong sehingga JetBlue membeli kemudahan itu dan membina satu siri struktur baru di sekitar bangunan pusat ikonik, untuk beroperasi seperti sekarang JFK’s Terminal 5.

Kini, bangunan yang menjadikan Lapangan Terbang JFK begitu terkenal kembali beroperasi sebagai sebuah hotel mewah: membangkitkan semua kemewahan dan glamor penerbangan pertengahan abad ke-20: dibayangkan semula sebagai hotel lima bintang.

Menurut Business Hotel, Hotel TWA akan menyediakan enam restoran, termasuk Paris Café, dan lapan bar, termasuk The Sunken Lounge; bar kopi dan kopi Intelligentsia di seluruh hotel, kedai runcit mewah, ruang acara 50,000 kaki persegi, termasuk dewan 15,000 kaki persegi, kolam renang di atas bumbung dan dek pemerhatian, gimnasium terbesar di dunia, dan rintangannya, Lockeed Constellation “Connie” L-1649A, berubah menjadi lounge koktail.

Hotel ini lengkap dengan 512 bilik, pelbagai restoran dan bar (termasuk satu dalam pesawat penumpang Lockheed Constellation yang ditukar balik), dan pemandangan landasan untuk orang ramai. Bilik-bilik ini dilengkapi dengan kerusi yang direka oleh Saarinen, bar martini, dan juga telefon berputar yang berfungsi. Jangan risau tentang kebisingan landasan, tingkap bilik adalah 4.5 inci tebal dengan penarafan kalis bunyi yang sepatutnya menyediakan tidur malam yang tenang. TWA meninggalkan sedikit mode awal tahun 1960-an dan ia mendapat sokongan penggemar Instagram.


TWA

TWA

TWA

You May Also Like

Leave a Reply

SUBSCRIBE