8 Makanan Sihat Yang Harus Dimakan Sebelum Bersenam

Daripada semua persediaan sebelum senaman kamu pasti memikirkan tentang pakaian apa yang sesuai untuk dipakai, teman ke gim, jurulatih fitness, botol air dan lokasi gim. Tapi ramai juga yang kurang ambil peduli tentang makanan sihat yang harus dimakan sebelum bersenam. Haaa sebab itu setahun workout pun masih tiada transformasi. Ikuti saranan saya ini;

1. Yogurt + Buah

Ambil yogurt biasa dan inti di atasnya dengan buah, kacang dan bijirin. Kamu mendapat protein dari (yogurt, kacang), karbohidrat dari (buah, kacang), dan lemak dari (yogurt, kacang).

2. Bar Tenaga

Jika tak sempat untuk masak, ada bar tenaga yang dibuat dalam bungkusan sempurna jika kamu terburu-buru. Cuba cari yang mempunyai gula tambahan yang terhad, sekurang-kurangnya 3 gram serat, dan kebanyakannya bahan semulajadi. Kini banyak pilihan di kedai.

3. Egg-y Avocado Toast

Ia bukan hanya makanan brunch ala-ala keluarga di raja Inggeris. Malah avokado dengan telur adalah pilihan pra-senaman yang sihat.

4. Oat

Oat sungguh berkhasiat dan mudah disesuaikan dengan apa jua. Tambah biji labu untuk sumber besi yang besar, dan bijan untuk kalsium. Tambah oat dengan buah untuk menambah sumber tenaga semula jadi dan tambahkan susu skim untuk lebih banyak protein.

5. Mentega Kacang

Dimakan Sebelum Bersenam

Satu sudu mentega kacang kegemaran kamu terus dari balang pastinya enak. Mentega kacang adalah sumber protein dan lemak yang hebat. Kamu juga boleh mengambilnya dengan menggabungkannya dengan makanan lain.

Sebagai contoh, pisang adalah serat dan antioksidan yang tinggi. Epal juga pilihan yang hebat untuk dicampur dengan mentega kacang kegemaran kamu. Atau cubalah sapu PB pada kek beras untuk mengatasi karbohidrat bertenaga.

6. Saderi + Mentega Kacang + Goji Beri

Dimakan Sebelum Bersenam

Saderi secara semulajadi kaya dengan air dan menghidrat. Ditambah dengan kacang mentega dan beri goji atau kismis untuk snek yang lazat, mengenyangkan, dan memberikan tenaga.

7. Sayuran + Hummus

Dimakan Sebelum Bersenam

Hummus (makanan Timur Tengah) memberikan dos protein, karbohidrat, serat dan sayur-sayuran menawarkan karbohidrat lebih sihat dan antioksidan yang baik untuk kamu.

8. Keju + Crackers

Dimakan Sebelum Bersenam

Kombo ini bukan sekadar sesuatu yang boleh dinikmati dengan segelas minuman keras pada waktu malam, ia sebenarnya adalah makanan ringan yang cukup baik sebelum kamu menuju ke kelas kickboxing atau yoga.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments Yet.

Previous
Fazril Razif
8 Makanan Sihat Yang Harus Dimakan Sebelum Bersenam