Adakah Normal Jika ‘Kerang’ Kamu Hitam?

Tidak ada kitab yang menyatakan labia (bibir vagina) yang sering disamakan dengan kerang itu harus mempunyai bentuk-bentuk tertentu untuk menyatakan ia sempurna. Malah tidak ada dalil yang menyatakan labia harus putih. Namun, ramai wanita di luar sana gusar dan malu jika labia mereka hitam, saya baru tahu bahawa normal jika ‘kerang’ kamu hitam! Ini sebabnya;

kerang kamu hitam
Gambar: www.etsy.com

Sesetengah pakar menyalahkan rasa gusar pada wanita ini setelah banyak pembedahan kosmetik alat kelamin yang dibuat oleh pelakon lucah luar negara. Hey, itu kerjaya mereka dan mereka harus kelihatan ‘sempurna’ jika tidak, kita pun tak lalu nak menontonnya. Tapi itu mereka, bagi orang normal, memiliki labia hitam itu adalah biasa. Dalam pembedahan kosmetik alat sulit, kebanyakan mereka mempromosikan labia kecil, warna merah jambu, disembunyikan dan macam-macam permintaan. Terbaharu teknologi Labiaplasty (pembedahan kosmetik untuk memendekkan labia) dan prosedur pencernaan labia (melibatkan rawatan laser atau krim pelunturan) semakin meningkat. Walau bagaimanapun, pakar mengatakan rawatan ini tidak perlu dan sebenarnya berbahaya.

Ini boleh merosakkan kulit halus vulva dan mengganggu keseimbangan bakteria baik di dalam vagina. ‘Bunga’ semulajadi ini membantu melindungi vagina dan jika mengganggunya, ia boleh mengakibatkan kerengsaan, keradangan, dan jangkitan seperti vaginosis bakteria atau thrush. Dalam sesetengah kes, ia juga boleh menyebabkan parut, pembakaran (laser), atau reaksi alahan.

Adalah penting untuk memberitahu bahawa vulva seperti individu wanita sendiri. Ia berbeza-beza, ada warna, saiz dan bentuk tersendiri. Kita harus tahu bahawa setiap orang adalah unik, dan variasi rupa adalah normal dalam majoriti kes.

Fungsi seksual tidak berkaitan dengan dimensi alat kelamin. Ia adalah perkara biasa untuk kedua-dua bibir dalaman dan luaran kamu menjadi lebih gelap daripada kulit sekelilingnya, dan juga normal untuk labia kamu beransur-ansur menjadi lebih gelap dengan perubahan hormon yang datang seperti akil baligh, kehamilan, atau penuaan. Wanita kulit hitam umumnya mempunyai labia semulajadi yang lebih gelap daripada wanita kulit putih.

Pada asasnya, vulva yang kita lihat dalam porno tidak mencerminkan pelbagai jenis yang ada di dunia nyata. Labia boleh pendek atau panjang, berkedut atau licin. Selalunya satu bibir lebih panjang daripada yang lain. Mereka juga bervariasi daripada warna merah jambu hingga hitam yang berwarna kecoklatan.

Ada yang mengatakan, jika kamu melihat perubahan mendadak dalam warna, ia kemungkinan boleh menjadi gejala keadaan kulit seperti ekzema, atau keadaan kesihatan lain, seperti diabetes. Di kala ini tentu baik jika kita ke pameran atau muzium Great Wall of Vagina yang mengumpul imej-imej vagina untuk memberitahu bahawa terdapat variasi yang normal pada vulva, labia dan vagina secara keseluruhan.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments Yet.

Previous
AME 2020: Siapa Hos Misteri Yang Bakal Menemani Nabil Ahmad & Jihan Muse?
Adakah Normal Jika ‘Kerang’ Kamu Hitam?