Seperti Kapsul Masa: Gambar-gambar Paige Powell Di Zaman 80an Seakan Pelopor Instagram

“Satu kolaj besar dalam hidup saya pada masa itu di New York,” adalah bagaimana jurufoto Paige Powell menerangkan instalasi yang dibuatnya pada 1984 yang dinamakan sebagai Beulah Land. Ia dinamakan sempena bar larut malam di Manhattan di mana Powell, kemudiannya bekerja untuk majalah Interview, melapisi dinding dengan gambar “keluarga bukan biologi” nya. Antara gambar yang ditampal termasuklah gambar Andy Warhol dan bekas teman lelakinya, Jean-Michel Basquiat.

Paige Powell
Paige Powell bersama lukisan Basquiat’s Valentine Gambar oleh: Matthew Placek

“Ia pada asasnya pra-Instagram, Saya akan menulis kapsyen di bawah setiap gambar apa yang sedang berlaku, atau saya akan melukis atau doodle di atas beberapa orang lantas menjadikannya interaktif. Orang akan meninggalkan nota untuk saya di dinding itu.” Paige Powell

Apabila Powell meninggalkan New York dan kembali ke Oregon, arkib besar gambarnya turut ikut bersamanya. Beribu-ribu imej lewat malam New York termasuk foto-foto ikon Sting, Bob Dylan, Nell Campbell dan Andy Warhol dalam perbualan di sekeliling meja yang penuh dengan gelas wain tersimpan dalam kotak yang memenuhi biliknya, di rumahnya di Portland.

Paige Powell
Gambar arkib Paige Powell

Kini, Beulah Land kembali ‘hidup’, kali ini di dalam Gucci Dover Street Market. David Hockney, David Bowie, Philip Treacy dan Nick Rhodes adalah antara Brits yang wajahnya berjaya lolos daripada arkib Powell ke dinding Gucci.

Paige Powell
“Beulah Land” instalasi di Gucci Dover Street Market

Instalasi khas yang terbaru adalah satu siri kerjasama antara Gucci dan Powell sepanjang tahun ini. Beulah Land dihidupkan semula di Gucci Wooster di New York, kemudian di Dover Street Market di Ginza, Tokyo. Jenama itu juga menerbitkan empat koleksi buku Dashwood yang meraikan gambar-gambar ikon ikonik Powell dalam seni, budaya dan kehidupan malam pada 1980-an di New York.

Arkib Paige Powell

“Beulah Land” akan dibuka kepada orang ramai di Gucci Dover Street Market sehingga 21 November. Siri buku eponim Paige Powell yang diterbitkan oleh Dashwood dan dibawakan khas oleh Gucci, juga boleh didapati di kedai terpilih.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments Yet.

Previous
Seperti Alicia Keys, Kami Kongsi 4 Lagi Wajah Selebriti Tanpa Mekap
Seperti Kapsul Masa: Gambar-gambar Paige Powell Di Zaman 80an Seakan Pelopor Instagram