Pameran Yang Berbaloi Untuk Dikunjungi Sepanjang 2020

Dari pertunjukan solo oleh seniman wanita termasuk Marina Abramović, Yayoi Kusama, Betye Saar dan Alice Neel hingga menerokai maskuliniti moden, retrospektif fotografi, biennales dan triennales. Saya senaraikan di sini pameran yang berbaloi untuk kamu kunjungi sepanjang 2020.

Tidak lupa juga tarikan tentunya pada galeri-galeri baru yang dibuka pada 2020 seperti GES-2 Monumental di Moscow, yang direka oleh Renzo Piano, dan Bourse de Commerce yang direka Tadao Ando di Paris.

Senarai Pendek Pameran Yang Berbaloi Untuk Dikunjungi Sepanjang 2020

1. Batye Saar

Pameran Yang Berbaloi
© Museum Associates/ LACMA

LACMA, Los Angeles, Amerika Syarikat, sehingga 5 April,
Museum Ludwig, Cologne, German, 22 April – 26 Julai,
ICA Miami, Miami, Amerika Syarikat, 1 Disember – 14 Mac 2021,

Pada zaman 90-an, artis ini hadir bersama pergerakan hak sivil di Amerika Syarikat. Perhimpunan yang membangkitkan kekuatan sihir dan ghaib, juga boleh secara terus: The Liberation of Aunt Jemima (1972) dia melancarkan karikatur yang biasa dengan senapang dan bom tangan.

2. African Capital of Culture, Marrakech, Maghribi

Pameran Yang Berbaloi
© Image courtesy of the artist and Proyectos Ultravioleta gallery

VIP prebiu pada 20-21 Februari, dibuka oada 22-23 Februari, 1-54 Contemporary African Art Fair, La Mamounia,
25 Februari, Have You Seen A Horizon Lately? MACAAL,
Black Shade Projects, dibuka Februari

Membangkitkan bulan Februari, bertepatan dengan Pameran Seni Kontemporari Afrika Selatan 1-54, tempat sekitar bandar raya berusia 1,000 tahun ini akan menjadi tuan rumah acara seni. Sorotan termasuk pameran bertema alam sekitar Have You Seen A Horizon Lately? di Museum of African Contemporary Art Al Maaden Afrika  yang dipimpin oleh Black Shade Projects.

3. Masculinities: Kebebasan Melalui Fotografi

Pameran Yang Berbaloi

20 February – 17 May, Barbican Art Gallery, London, UK,
16 October – 10 January 2021, Gropius Bau, Berlin, Germany

Kerumitan maskuliniti moden, dari tahun 1960-an hingga sekarang, diterokai melalui filem dan fotografi dalam pameran yang sangat kaya ini, ia menggoda tema-tema identiti aneh, badan hitam, kuasa dan patriarki, persepsi wanita terhadap lelaki, sifat maskulin, bapa dan keluarga melalui 300 karya oleh 50 artis, termasuk Richard Avedon, Peter Hujar, Isaac Julien, Rotimi Fani-Kayode, Robert Mapplethorpe dan Catherine Opie.

4. Cao Fei

4 Mac – 17 Mei, Serpentine Gallery, London, UK
26 September – 27 December, UCCA, Beijing, China

Cao Fei adalah pemerhati perubahan sosial, menggunakan filem, fotografi dan dunia dalam talian untuk menyusun semula transformasi di China. Dalam filem Haze and Fog dia menggambarkan filem zombie sebagai kritikan sosial. RMB City adalah komuniti seni maya di dunia dalam talian Second Life, yang diketuai oleh avatar China Tracy; untuk Rumba II: Nomad ia mengeluarkan pembersih vakum robot ke dalam tapak pembinaan Beijing. Semua bertanya tentang soalan mengenai teknologi dan kehidupan moden.

5. Aubrey Beardsley

Pameran Yang Berbaloi
© Frederick Evans/ Wilson Centre for Photography

4 Mac – 25 Mei, Tate Britain, London, UK,
15 Jun – 13 September, Musée d’Orsay, Paris, Perancis

Pelukis ilustrasi British Aubrey Beardsley meninggal dunia pada usia 25 tahun tetapi lukisan dakwat yang dibuatnya dalam kehidupan singkatnya mempunyai gaya yang tidak dapat disangkal. Lusty, voluptuous, curling dan decorative, kesemua ini melambangkan decadence fin-de-siècle.

6. Zanele Muholi

© Courtesy of the Zanele Muhol and Stevenson, Cape Town/Johannesburg and Yancey Richardson, New York.

29 April – 18 Oktober, Tate Modern, London, UK ,
4 November – 14 Februari 2021, Maison Européenne de la Photographie, Paris, Perancis , Mac – Julai 2021, Gropius Bau, Berlin, German
Oktober2021 – Mac 2022, Bildmuseet, Umeå, Sweden

Zanele Muholi menghabiskan masa beberapa tahun menggambarkan tokoh dari masyarakat LBGTQ + di Afrika Selatan. Memberi tumpuan kepada individu yang cantik dan sering dilupakan. Baru-baru ini, siri potret diri yang kuat Somnyama Ngonyama – Hail the Lioness Dark menunjukkan Muholi memeluk dalam hiasan yang dibina yang menimbulkan identiti wanita kulit hitam di Afrika Selatan. “Saya mahu menggunakan wajah saya supaya orang sentiasa ingat betapa pentingnya wajah hitam kita ketika dihadapkan dengan mereka,” kata Muholi.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments Yet.

Previous
Yummy! Tonton Dokumentari Justin Bieber Yang Hot & Spicy Ini
Pameran Yang Berbaloi Untuk Dikunjungi Sepanjang 2020